Vijverplanten
Een vijver vormt een levend geheel in de tuin. Vissen zwemmen rond, vogels komen een bad nemen, insecten vliegen af en aan. Maar een vijver is pas echt een vijver, wanneer hij waterplanten bevat. Die ogen niet alleen natuurlijk, ze helpen daarnaast ook het water te zuiveren.
Waterplanten
Waterplanten zoals moerasplanten zijn ideaal voor de randafwerking van een vijver. Ze kunnen aan de rand van de vijver in een ondiepe zone geplaatst worden en vormen zo de overgang van land naar water. Daarnaast heb je ook drijfplanten die los op het water drijven men in het water hangende worteltjes die voedingsstoffen opnemen uit de vijver. Ze zijn ook een natuurlijk hulpmiddel om een groene vijver weer helder te maken. Ze kunnen namelijk nog groeien in omstandigheden waarin de klassieke zuurstofplanten afsterven.
Waterlelies
Van alle vijverplanten vallen de waterlelies het meest op in de vijver. Lelie-achtigen vormen grote, dikke wortels maar wortelen niet diep. Daarom is het aan te raden om ze in een grote, platte plantmand te zetten. De lelies nemen voedingsstoffen op uit de aarde waarin de wortel groeit, de keuze van de ondergrond is dus belangrijk. Een mengsel van vijveraarde en rivierklei is zeer geschikt maar je kan ook speciale leliepotgrond gebruiken.
Zuurstofplanten
Zuurstofplanten zijn onmisbaar voor een heldere vijver. In tegenstelling tot andere vijverplanten geven deze planten hun zuurstof rechtstreeks af aan het vijverwater. Zo zorgen ze voor een biologisch evenwicht in de vijver. Zuurstofplanten hebben nauwelijks wortels en groeien volledig onder water. De opname van de voedingsstoffen gebeurt namelijk via het blad. Let wel op: zuurstofplanten kunnen enkel groeien in hard water, omdat hierin namelijk voldoende voedingszouten voor de plant zitten. Als het water te zacht wordt (door regenval) zullen de zuurstofplanten verslijmen en vervolgens afsterven.